51ste muziekconcert

3 en 4 december 2022

U leest het goed : na drie jaar mocht de Koninklijke Harmonie De Vriendenkring Gierle weer concerteren, zoals vanouds op het eerste weekend van december van dat jaar. Eindelijk!

2021 zag het bijna gebeuren. Het programma voor een 51ste concert lag klaar, de affiches waren gedrukt, de muziek was ingestudeerd, de parochiezaal gereserveerd. En dan toch, nauwelijks een paar weken vooraf, teruggefloten worden met nieuwe maatregelen die het concert onmogelijk maakten. Geen wonder dat het muzikanten en dirigenten vreemd ten moede werd. De motivatie wankelde om te blijven repeteren, elk op zijn verplichte eenzame 4 m2 in de parochiezaal, met een dirigent die een microfoon nodig had om gehoord te worden. Het thuiszitten kreeg plots charmes voor leden die ’s vrijdags niet wilden terugkeren naar het repetitielokaal.

En tòch. En tòch! De Harmonie toonde net dan haar vitaliteit, de muziek bewees haar levenskracht. Vol hoop op een concert in 2022 kocht de Harmonie nieuwe stukken. De muzikanten studeerden en repeteerden. We keerden terug naar het repetitielokaal boven in het oude gemeentehuis. De dirigenten hielden de moed erin. Het bestuur rekende zich suf om nog een jaar kosten zonder inkomsten te dekken.

Was die eerste repetitie na de coronamaatregelen, 28 januari 2022, een goed voorteken? Liet de broodviering met de jeugdharmonie op 27 maart voor het eerst weer beleven hoe goed een optreden voelt? Op 23 april een algemene vergadering van de harmonie, hoe lang was dat geleden? Langzamerhand groeide het vertrouwen dat het dit jaar wel zou lukken. Marie van de Witte verrassen op haar pensioenfeest op 7 mei in de Lilse Bergen : gelukt. Weer door ons dorp opstappen op 15 mei, en marsmuziek spelen bij de herdenking van WO II : gelukt. Met de Jeugdharmonie op 4 juni een Podium vol Muzikaal Talent organiseren voor leerlingen van de muziekscholen : gelukt. Ons dorp uitnodigen voor muziek Rond de Kiosk aan de schuur op 27 augustus : gelukt. Op 1 oktober in ons lokaal afscheid nemen van onze voorzitter sedert 30 jaar Jef Wynants : het kon. Een mosselfeest op 15 oktober : jawèl! Een evaluatieconcert in Beerse op 23 oktober : gewoon doen. Een verbroedering spelen op 29 oktober in Oosthoven : als vanouds, toch?

Telkens geloofden we iets meer dat ons jaarconcert op 3 en 4 december 2022 ook zou lukken.

En kijk, het is gebeurd. Het was wat zoeken om de draad weer op te pikken : waar is dat podium-materiaal naar toe? Hoe zetten we weer de panelen bij de opbouw van het podium? Wie zit waar, en moeten die pauken niet aan de andere kant staan? Het concert kwam er, en het deed geweldig deugd.

De Jeugdharmonie speelde onder leiding van Stef Eykens met veel nieuwe leden een programma van hoog niveau. Cyclone van Michael Oare, Music from Aladdin van Alan Menken in een arrangement van Johnnie Vinson, en Pata Pata van Miriam Makeba en Jerry Ragovoy in een arrangement van Filip Ceunen passeerde feilloos. Omdat ze het toch ingeoefend hadden, en vorig jaar niet mochten spelen, gooide de Jeugdharmonie er Disco Frisco, het derde deel van de Easy Pop Suite van Dizzy Stratford, als bisnummer achteraan.

Deed de ‘grote’ Harmonie onder? Wel neen! Ze maakten indruk met opener Critical Mass van Todd Stalter, en met het cadeautje voor de geboorte van de dochter van dirigent Barthel Hendrickx, (K)Camille van André Waignein, Simon De Kockere’s magistrale solo op klarinet!. Of Castles and Legends van Thomas Doss, Habanera van Georges Bizet in het arrangement van Justin Williams, en Celtic Ritual van John Higgins maakten het programma voor de pauze compleet.

Na de pauze hernam de Harmonie enkele goude ouwe stukken naast nieuw materiaal. Doyen van Goff Richards klonk bekend in de oren. Stef Eykens soleerde op althoorn in de herneming van Feeling Good van Leslie Bricusse en Anthony Newley, gearrangeerd door Stefan Schwalgin. Highlights from Ratatouille van Michael Ciacchino, in arrangement van John Moss, en March with Mancini van Henry Mancine in een arrangement van Johnnie Vinson zorgden voor de filmmuziek. Vuurwerk en speelplezier bracht Catch the Blues van Marc Jeanbourquin. De uitsmijter, meezinger, afblazer van het concert was Sweet Caroline van Neil Diamond, in het arrangement van Stefan Schwalgin.

Voor sponsors (dankuwel!), publiek, presentatoren, en helpers was het even zoeken na die jaren afwezigheid op het Gielse podium. Voor de muzikanten en dirigenten was het een blij en gelukkig weerzien met hun jaarconcert waar ze van genoten hebben, en U hopelijk ook.

De Koninklijke Harmonie De Vriendenkring Gierle kijkt in 2023 uit naar de feestelijkheden rond haar 125-jarig bestaan, dat is : honderdvijfentwintig jaar harmonie in Gierle! Komt en feest mee!

%d bloggers liken dit: