50ste Jaarconcert Koninklijke Harmonie ‘De Vriendenkring’ – Gierle
30.11 – 01.12.2019
Het was hartverwarmend hoe talrijk het publiek het jaarconcert van de Koninklijke Harmonie ‘De Vriendenkring’ in 2019 wou meemaken. 50 jaar lang elk jaar een concert verzorgen, dat kunnen niet veel verenigingen zeggen.
De opener dit jaar was als vanouds de Jeugdharmonie onder leiding van Stef Eykens met ‘Pokémon Theme’. Dit liedje van de Pokémon-computerspelletjes, -tekenfilms, -live shows, -CD’s, enz. is gecomponeerd door John Loeffler en John Siegler. Het arrangement voor harmonieorkest is van Paul Murtha. Strakke beat, flink tempo, de jeugdharmonie vatte zijn publiek van in het begin bij de lurven – Gotta catch ‘m all!
The Ludlows – Theme from ‘Legends of the Fall’ van James Horner, in arrangement Sean O’Loughlin, was dan een frêle volger waarin Noor Proost op klarinet en Kaat Moorkens op dwarsfluit hun eerste solopartij konden blazen. Je voelde zò de miserie uit de film Edward Zwick over een hard leven tussen de indianen in een afgelegen huis in de Amerikaanse staat Montana.
Geen ongepaste grapjes bij ‘Beauty and the Beast’, een medley van oude en nieuwe muziek van Alan Menken voor de ‘live action remake’ van de gelijknamige tekenfilm. In een arrangement van Paul Lavender bracht de Jeugdharmonie het thema van ‘Belle’, het thema van de hele film, en het nieuwe liedje ‘Be Our Guest’. Je werd er vrolijk van!
Met ‘Lady Marmalade’ van Bob Crewe en Kenny Nolan, in arrangement Richard Saucedo, ging de Jeugdharmonie de gedurfde toer op. Van deze ‘madam konfituur’ kennen de mensen vooral het Franse zinnetje ‘Voulez-vous coucher avec moi, ce soir?’ uit de film ‘Moulin Rouge!’. Luidop droomde Toon de drummer al over zijn succes, waarbij fans kledingstukken op het podium gooiden in ware concertstijl. Dat de jeugd wel weg wist met de funk-rock-soul van deze hit bewees het daverende applaus èn de T-shirts, sokken en onderbroeken die de drummer bij afloop om de oren vlogen.
Na een pauze pikte de Koninklijke Harmonie ‘De Vriendenkring’ zonder dralen de film-muziek verder op met ‘The Magnificent Seven’ van Elmer Bernstein, in arrangement door Roy Philippe. De magnifiek 37 muzikanten geraakten niet in de knoop bij dit alom bekende nummer uit de gelijknamige spaghetti-western. Strak, gedreven: dirigent Barthel Hendrickx gaat voor niks minder.
En over filmmuziek gesproken: wat is er schoner dan in de cinema terug de romantiek beleven uit uw jeugd? ‘Cinema Paradiso’ is zo’n film van Giuseppe Tornatore met Philippe Noiret en Jacques Perrin in de hoofdrol. De muziek van Ennio Morricone, in arrangement Robert Longfield, werd door de Harmonie met solist Dirk Kersemans op altsax tot een fantastisch romantisch moment gemaakt.
Andere koek zijn de klokken van de kathedraal Notre Dame in Parijs. De eerste grote roman van Victor Hugo, ’De klokkenluider van Notre Dame’, werd de 34ste grote tekenfilm van Disney Studios, waarvoor Alan Menken de muziek voor het openingslied schreef. Dàt muzikale verhaal bracht de Harmonie dan weer in een arrangement van André Waignein: het verhaal van Quasimodo de klokkenluider in ‘The Bells of Notre Dame’. Opeens was de parochiezaal vol klokkengebeier …
Obscure art-house films kennen we zelden, en niemand uit het publiek had dan ook ooit ‘Dimitri’ van de Griekse filmmaker Giorgos Siougas gezien. Maar de muziek die Rodney Newton daarvoor componeerde kennen ze na het 50ste jaarconcert allemaal. De gitaarmelodie, zò nostalgisch, zo vol van romantiek, zo helemaal de zwoele zomer op het goudgele strand met de wijnrode zee in de inktzwarte nacht … [zucht] … werd door de componist bewerkt voor blaasorkest met een flügelhorn in de solo. Een flügelhorn is moeilijkdoenerij voor wat U en ik een bugel noemen. En laat Anneleen Willems nu net op haar bugel de romantiek zo prachtig vertolken, volkomen ondersteund door mede-romantica Dorien De Doncker op trompet.
Van achteraf-zaaltjes-film naar de grote kaskraker: het is voor dirigent Barthel Hendrickx met een zwaai van zijn lightsaber gebeurd. De ‘Symphonic Suite from Star Wars – The Force Awakens’ van John Williams, in arrangement Jay Bocook, brengt de up-tempo finale uit die film. In thema’s uit eerdere Star Wars films en ‘The Jedi Steps’ als uitsmijter was The Force duidelijk strong in de Harmonie.
Na de pauze blaast de Harmonie verder en gaat nièt ten onder. De ‘Titanic-medley’ van James Horner uit de film met die naam, in arrangement Takashi Hoshide, had alles voor een deftige scheepsramp. Maar geen denken aan! Zelfs de wereldhit uit deze medley, ‘My heart will go on’ van Céline Dion, werd onder volle stoom en op koers uitgespeeld.
Volgde dan een bloedmooie melodie, wat de componist in 1987 een Golden Globe voor beste originele filmmuziek opleverde. Want Ennio Morricone componeerde ‘Gabriel’s Oboe’ voor de film ‘The Mission’ van Roland Joffé. Father Gabriel brengt daarin deze melodie met op de achtergrond een waterval op de Paranapanema-rivier. In een arrangement van Lorenzo Pusceddu bracht Father Deboeure op hobo een bloedstollend mooie vertolking, met een attente Harmonie op de achtergrond, waarin daughter Deboeure meespeelde op sopraansax, en son Deboeure op slagwerk. En laten we wel wezen: het was niet deze familie-vertolking die de kleinzoon Dylan de opmerking uit de titel ontlokte.
‘Tintin – Prisoners of the Sun’, de musical uit 2001 van Dirk Brossé, bracht hedendaagse klassieke muziek met uitstapjes in het populaire genre en in de wereldmuziek. Striplezers herkenden de stripalbums ‘De 7 Kristallen Bollen’ en ‘De Zonnetempel’ van Hergé, met Kuifje in de hoofdrol. Johan de Meij maakte het arrangement waarin de heel verschillende muziekstijlen en muziekgenres door elkaar gebruikt worden. Aartsmoeilijk, maar spectaculair in de Harmonie-uitvoering.
Speciaal voor hun 50ste jaarconcert speelde de Koninklijke Harmonie De Vriendenkring dan de geloofsbelijdenis van muzikanten wereldwijd : ‘Music’ van John Miles, in een arrangement van Derek Broadbent. Deze rockballade is door talloze groepjes, bands, orkesten, flierefluiters en valszingers gecoverd, maar de overtuiging die de Koninklijke Harmonie ‘De Vriendenkring’ er in legt treft men zelden.
Als uitsmijter volgde een popnummer uit 2015 gecomponeerd door Edwin van Hoevelaak, Koen Jansen, Chiel Ottink en Arno Krabman. Het was nummer 152 in de Radio 2 top 2000 dit jaar, en was het op één na het meest gekozen verzoeknummer tijdens ‘Music for Life’ in 2018. ‘Leef’ van André Hazes Junior, in een arrangement Johny Ocean, kreeg het publiek van dit 50ste jaarconcert aan het zingen, dansen, meetikken, ontroeren …
Volgend jaar doet de Koninklijke Harmonie ‘De Vriendenkring’ dat allemaal opnieuw, en wel twèè maal.
Op 26 april 2020 geven we een voorjaarsconcert, om op 5 en 6 december 2020 in alle schoentjes van een braaf publiek een knaller van een 51ste jaarconcert te leggen.
* Uitspraak van Dylan, 3 jaar oud, zoon van Marjan Deboeure op sopraansax, tegen Barthel Hendrickx, gediplomeerd trombonist-dirigent, leider van de Koninklijke Harmonie ‘De Vriendenkring – Gierle, na afloop van het 50ste jaarconcert : “Het was wel vàls hé, maar niet mijn mama, die was aan het rusten”.